Museikon din Alba Iulia găzduiește una dintre cele mai reprezentative expoziții de carte veche, găzduite de instituțiile de profil din România în ultima sută de ani. Declarația îi aparține Anei Dumitran, coordonatoarea muzeului. 

”De ce este așa de importantă? Pentru că pentru prima dată au fost aduse împreună aproape toate tipăriturile din aproape toate centrele tipografice de pe teritoriul României.

Sigur, acest ”aproape” poate să fie ușor în defavoarea evenimentului, dar dacă ne gândim că sunt pentru prima dată, după 500 de ani, din nou împreună, toate cele 3 cărți tipărite de călugărul Macarie la Târgoviște, la începutul secolului XVI, acele cărți pentru care perioada de cronologizare a artei tipografice în Europa a fost prelungită de la 1500 până la 1512, cred că este un detaliu care poate fi considerat foarte important” a spus Ana Dumitran.

alba24.ro/video-museikon-alba-iulia-gazduieste-cea-mai-tare-expozitie-de-carte-veche-din-ultimul-secol-inceputul-tiparului-in-tarile-romane-988242.html

Lasă un răspuns